Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0226-312743
  • kantoor@kramerverzekeringen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  0226-312743

Hoe kun je jouw schadevrije jaren verliezen?

Met schadevrije jaren krijg je korting op de premie van jouw autoverzekering. Hoe verlies je ze? 

Door het claimen van schade op de autoverzekering kun je schadevrije jaren kwijt raken, maar het kan ook op andere manieren. Een aantal jaren geen autoverzekering op naam kan jouw schadevrije jaren ook al laten verdwijnen. Ook werknemers die in een auto van de baas rijden of ondernemers in een leaseauto kunnen ze op het spel zetten.

Hoe kom je aan schadevrije jaren?

Je krijgt ze als je met een auto die je op jouw naam verzekerd hebt gedurende één jaar geen schade claimt op de autoverzekering. Eén jaar geen schade betekent één schadevrij jaar. Niet alle schades zijn van invloed overigens. Bijvoorbeeld ruitschade en hagelschade hebben geen invloed op het aantal schadevrije jaren. Deze kun je dus ongestraft claimen. Ook als een geclaimde schade weer verhaald kan worden op iemand anders, heeft de claim geen invloed op het aantal schadevrije jaren.

Hoeveel invloed heeft het aantal schadevrije jaren op de premie?

De impact op de premie hangt onder andere af van de gekozen verzekeringsvorm, de cataloguswaarde van de auto en het gewicht. Voor de WA casco autoverzekering voor een middenklasse auto kan het verschil in premie tussen nul en tien schadevrije jaren wel 50 euro per maand schelen. Onderschat het belang van deze opgebouwde jaren dus niet. Kies je alleen voor de WA verzekering? De invloed van de schadevrije jaren is dan kleiner. Dat komt door de lagere gemiddelde premie.

Je kunt de schadevrije jaren ook laten verlopen

Vreemd genoeg kun je jouw schadevrije jaren ook verliezen door ze niet meer actief te gebruiken. Tot een aantal jaren geleden vervielen opgebouwde schadevrije jaren al nadat ze één jaar niet meer waren gebruikt. Dus één jaar geen autoverzekering op naam kon er voor zorgen dat alle opgebouwde jaren verloren gingen. Verzekeraars zagen in dat het onredelijk was en hebben ze langer geldig gemaakt. Ze zijn nu twee of drie jaren geldig. De geldigheidsduur kan per verzekeraar verschillen.

Door een geclaimde schade lever je vijf schadevrije jaren in

Een niet verhaalbare schade claimen op de autoverzekering kan jou vijf schadevrije jaren kosten. Je doet er daarna dus vijf jaren over om weer op het oude aantal schadevrije jaren te komen. Hierdoor kan bij schade het claimen van een paar honderd euro op de polis vaak niet uit. Is de tegenpartij aansprakelijk voor jouw schade? Met de WA casco autoverzekering vordert jouw verzekeraar de schade bij de tegenpartij.

Hoe kom je achter het aantal schadevrije jaren?

Tegenwoordig vermelden de verzekeraars het aantal opgebouwde jaren op het polisblad. Hebben wij jouw autoverzekering geregeld? dan kun je dat uiteraard ook bij ons opvragen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 17-12-2021. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.